Σάββατο 16 Απριλίου 2011

PostHeaderIcon Το πιόνι προάγεται

Η μάχη είχε φουντώσει για τα καλά και στο κέντρο της Σκακιέρας γινόταν χαμός. Τότε ένας μοναχικός Λευκός στρατιώτης, ενώ όλοι είχαν στραμμένο το βλέμμα τους αλλού, κατάφερε να διασπάσει το μέτωπο από τα πλάγια, να εισχωρήσει στις γραμμές του εχθρού και να προχωρήσει μέχρι το αρχηγείο του Μαύρου Στρατού. Χωρίς να χάσει χρόνο, τοποθέτησε εκρηκτικά και έφυγε τρέχοντας. Η έκρηξη διέλυσε το αρχηγείο σε 1000 κομμάτια! Έτσι, ο Μαύρος Βασιλιάς αναγκάστηκε να παραδοθεί, αφού δεν είχε πια μέρος να κρυφτεί...

Αλήθεια λοιπόν, ένα πιόνι στην πρώτη γραμμή του εχθρικού στρατοπέδου ισοδυναμεί με βόμβα στα θεμέλιά του!

Ένα πιόνι προάγεται αν καταφέρει να φτάσει στην τελευταία γραμμή, δηλαδή στην πρώτη γραμμή του αντιπάλου (για τον Λευκό στην 8η γραμμή και για τον Μαύρο στην 1η γραμμή). Επειδή αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο και σπουδαίο κατόρθωμα για το ταπεινό πιόνι, ένας πραγματικός άθλος, για επιβράβευση οι κανόνες του επιτρέπουν να αλλάξει μορφή και να μεταμορφωθεί σε ένα άλλο κομμάτι (εκτός από Βασιλιά, αφού ο Βασιλιάς είναι μόνο ένας και ψηλομύτης). Με αυτό τον τρόπο ένας παίκτης μπορεί να έχει περισσότερες Βασίλισσες, Πύργους Αξιωματικούς ή Ίππους από όσους είχε στην αρχή του παιχνιδιού. Φυσικά μπορεί να προάγει όσα πιόνια θέλει, ακόμα και τα οκτώ αν τα καταφέρει!

Στην σκακιστική γραφή γενικά συμβολίζεται "=Χ" όπου Χ το κομμάτι που προάγεται το πιόνι (πχ ε8=Β).

Η προαγωγή του πιονιού είναι ιδιαίτερα σημαντική, ειδικά στο φινάλε του παιχνιδιού, αφού συνήθως όποιος καταφέρει να προάγει πρώτος, κερδίζει!

Συνήθως οι παίκτες προάγουν το πιόνι σε Βασίλισσα, επειδή είναι το ισχυρότερο κομμάτι. Υπάρχουν όμως ειδικοί λόγοι ανάλογα με τη θέση των κομματιών στη σκακιέρα, που ο παίκτης ΔΕΝ πρέπει να προάγει σε Βασίλισσα!

Υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα όπου ένα πιόνι αντί για Βασίλισσα προάγεται σε Πύργο, Αξιωματικό ή Ίππο. Γι' αυτό να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα, επειδή ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να συμβεί!

Διότι θα ήταν κρίμα να έρθετε ισόπαλοι ή ακόμα και να χάσετε την παρτίδα κάνοντας λάθος προαγωγή, αν έχετε κερδισμένη θέση...

Το Αλογάκι

Σκακιστικά: Βασίλης Καφίρης (FIDE D.I.)
Παιδαγωγικά: Λέττα Γκύζη (Παιδαγωγός)

Θεματολογία

Αρχείο

Από το Blogger.