Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon Ισπανική υποχώρηση!

Όλα προμήνυαν ένα ήσυχο απόγευμα στη Σκακιέρα. Ο Λευκός Μονάρχης, θέλοντας να αποφύγει τις περιπλοκές, παρέδωσε τον Λευκό "Ισπανό" Αξιωματικό του σε αντάλλαγμα με τον Ίππο της Βασίλισσας και κρύφτηκε πίσω από τον Πύργο του. "Ας πάρουμε μια νουλίτσα να τελειώνουμε..." σκέφτηκε, φανερά ενοχλημένος από τον ήλιο του μεσημεριού.

Εμ έλα που ο Μαύρος είχε όρεξη για καυγά! Και τι έκανε ο αθεόφοβος; Έστειλε τον Αξιωματικό του στο η4, παριστάνοντας τον Ισπανό! "Όλε, όλε!" φώναζε έξω απ' τα άσπρα τείχη, σαν να προκαλεί κάποιον ταύρο!
"Για κοιτάξτε! Με κοροϊδεύει ένας τόσος δα αξιωματικούλης!" είπε ο Λευκός Βασιλιάς και διέταξε το πιόνι θ να προελαύσει. "Άντε, δώστου να καταλάβει ότι εμείς οι Λευκοί δεν φοβόμαστε κάτι σαν και του λόγου του!" Έτσι, το στρατιωτάκι με σιγουριά και γενναιότητα πήγε στο θ3.

Μα του κάκου! Ο Μαύρος Αξιωματικός δεν κουνήθηκε ρούπι από τη θέση του! Και σαν να μην έφτανε αυτό, ένας Μαύρος στρατιώτης εμφανίστηκε ξαφνικά στο θ5! Χωρίς ιδιαίτερη σπουδή, ο Λευκός στρατιώτης αποφάσισε να συλλάβει τον Αξιωματικό στο η4, αφού φαινόταν εύκολος στόχος. Ο Μαύρος στρατιώτης έκοψε κι αυτός στο η4, απειλώντας ταυτόχρονα τον Λευκό Ίππο. Αυτός για να αποφύγει την απειλή, έκοψε το πιόνι στο ε5. Αυτό ήταν και το τελευταίο μεγάλο λάθος του Λευκού! Βθ4!

Ο Λευκός Βασιλιάς άρχισε να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης και έπαιξε ζ4 για να αποφύγει το ματ στο θ2. Όμως η Μαύρη Βασίλισσα, πονηρή καθώς είναι, δεν τον αφήσει να δραπετεύσει. "Τρέξε στρατιώτη στο η3! Ο Λευκός Μονάρχης έπεσε στα δίχτυα μας!"

Κάπως έτσι τελείωσε άδοξα η μάχη για τον Λευκό Βασιλιά, που μια ηλιόλουστη ανοιξιάτικη μέρα στη Σκακιέρα βάλθηκε στο κυνήγι του Μαύρου λευκοτετράγωνου αξιωματικού. Σαν τον Ισπανό ήρωα του Θερβάντες, τον Δον Κιχώτη, που ο δύστυχος κυνηγούσε αόρατους εχθρούς!


Το Γκαμπί του Αλάπιν στην βαριάντα αλλαγής της Ρούι Λόπεθ, έχει κύρια γραμμή:
1.ε4 ε5 2.Ιζ3 Ιγ6 3.Aβ5 α6 4.Αxγ6 δxγ6 5.0-0 Αη4 6.θ3 θ5
Οι καλύτερες συνέχειες για τον Λευκό εδώ είναι δ3 (ετοιμάζει την έξοδο του μαυροτετράγωνου αξιωματικού) και γ3 (ετοιμάζει προώθηση στο δ4).

Τα ανοίγματα με τις κινήσεις 1.ε4 ε5 2.Ιζ3 Ιγ6 3.Aβ5 ονομάζονται Ισπανικές παρτίδες ή Ρούι Λόπεθ, προς τιμή ενός διάσημου Ισπανού σκακιστή του 16ου αιώνα. Η βαριάντα με 6.θ3 θ5 ονομάστηκε γκαμπί του Αλάπιν διότι την επινόησε ο Ρώσος σκακιστής Αλάπιν, που είναι γνωστός για τις βαριάντες του σε πολλά σπουδαία ανοίγματα με κυριότερη αυτή στην Σικελική άμυνα.

Το Αλογάκι

Σκακιστικά: Βασίλης Καφίρης (FIDE D.I.)
Παιδαγωγικά: Λέττα Γκύζη (Παιδαγωγός)

Θεματολογία

Από το Blogger.